REMARKS HEAD OF INSTITUTE

Universitas Hasanuddin has contributed immensely to regional developments through research and community services. The academic community of Universitas Hasanuddin embraces the role of prospering the human civilization in local, national, and international scales.

The Research and Community Service Institute (LP2M) is entrusted with the task of coordinating research activities, as well as empowering the means and potential of Universitas Hasanuddin experts in assisting the process of overcoming community problems. Recognizing that the interest of the lecturers in research conducts and community service must continue to develop in order to place this higher education institution as a Communiversity and Center of Intellectual Resource, LP2M is expected to facilitate greater coordination for research and community service.

We thank Universitas Hasanuddin for entrusting and directing the Research and Community Service Institute (LP2M) Universitas Hasanuddin. Concerning this noble task, we express our utmost gratitude, as we hope with high commitment and sense of responsibility, the research and community service activities of the academic community of Universitas Hasanuddin, can advance in the years to come. We also hope that we can contribute to the increase of social welfare and the development of civilization, nation, and state.

Makassar, 2020

Prof. Dr. Andi Alimuddin, M.Si.

Chairman

LEMBAGA PENELITIAN DAN PENGABDIAN MASYARAKAT

Lembaga Penelitian dan Pengabdian Masyarakat (LP2M), awalnya terdiri atas dua lembaga yang berdiri sendiri. Kedua lembaga tersebut yakni Lembaga Penelitian (LP) dan Lembaga Pengabdian Pada Masyarakat (LPM). Melalui Surat Keputusan Rektor Universitas Hasanuddin selaku Ketua Senat Universitas No.2630/H4/0/2010 tertanggal 29 Juni 2010, kedua lembaga kemudian diintegrasikan menjadi satu lembaga, yaitu Lembaga Penelitian dan Pengabdian pada Masyarakat (LP2M) Universitas Hasanuddin.

The Research and Community Service Institute (LP2M) initially consisted of two independent institutions. Both the institutions are the Research Institute (LP) and the Community Service Institute (LPM). Through the Universitas Hasanuddin Rector’s Decree as the Head of the University Senate No. 2630/H4/0/2010 on 29 June 2010, the two institutions were then integrated into one institution, namely the Research and Community Service Institute (LP2M), Universitas Hasanuddin.

Dr. Ir. Abd. Rasyid J., M.Si

Secretary

Pengintegrasian ini dilakukan dengan pertimbangan bahwa kegiatan penelitian dan pengabdian masyarakat pada hakikatnya merupakan kegiatan yang tidak terpisahkan,dalam pelaksanaan Tri Dharma Perguruan Tinggi. Selain itu, pertimbangan esiensi dan efektitas pengelolaan sumber daya juga mendorong penyatuan kedua lembaga diatas.

LPPM merupakan suatu lembaga yang layak dan memiliki kapasitas dalam menyelesaikan serta mengadvokasi permasalahan yang berkembang dalam masyarakat. Terutama yang berkaitan dengan pengaplikasian ilmu pengetahuan, teknologi, dan sains (Ipteks). Sebagai subsistem dari organisasi dan tata kerja Universitas Hasanuddin, LP2M dalam operasionalnya memanfaatkan sumber daya manusia maupun fasilitas-fasilitas lain yang ada dalam lingkungan Universitas Hasanuddin.

The integration is conducted with the consideration that research conducts and community services are essentially inseparable aqctivities, in implementation of the Tri Dharma of Higher Education Institutions. In addition, the integration of the two institutions considers the eficiency and effectivity of human resource management.

LPPM is a decent institution and has the capacity to solve and advocate for problems that develop in the community. Especially related to the application of science, technology, and science (Ipteks). As a subsystem of the organization and a working procedure of Universitas Hasanuddin, LP2M in its operations utilizes human resources and other facilities within Universitas Hasanuddin.

VISI

Menjadi Pusat Unggulan Kemitraan dalam Pengembangan Ilmu Pengetahuan, Teknologi, Seni dan Sumberdaya Insani berbasis budaya Benua Maritim Indonesia.

Become the leading center for partnerships in the development of sciences, knowledge, technology, culture, and human resources based on the Indonesian Maritime Continent culture.

MISI

Mengembangkan pengkajian dan penerapan IPTEKS yang relevan dengan tuntutan kemajuan ilmu pengetahuan, dinamika masyarakat, dan kebutuhan pembangunan.

Menjalin kemitraan antara universitas sebagai lembaga pengkajian dengan para pemangku kepentingan (stakeholders) untuk menumbuhkan kualitas, ketangguhan, dan daya saing berusaha dalam rangka peningkatan dan pencapaian kesejahteraan bangsa.

Meningkatkan kemampuan staf pengajar, mahasiswa, mitra kerja, dan masyarakat melalui Pendidikan, Pelatihan, dan Pelayanan IPTEKS guna menumbuhkan keunggulan, kemandirian, dan kapasitas kelembagaan.